10.03.2013.
Ворскла (Полтава) - Шахтар (Донецьк)
0 : 1


Прем'єр-ліга


Ворскла 0 : 1 Шахтар
Ворскла (Полтава) Шахтар (Донецьк)
10.03.2013. 16:00
20 тур
Стадіон: Ворскла ім. Бутовського (Полтава) . 6050 глядачів (вміст 24795)
Погода: штучне освітлення , Температура: 1ºC
Трансляція: Футбол 1 Футбол 1
 
Суддя: Сергій БОЙКО (Іванків)
Перший асистент: Ігор АЛЬОХІН (Сімферополь)
Другий асистент: Максим ЧЕРТОЛЯС (Херсон)
Перший додатковий асистент: Ярослав КОЗИК (Мукачеве)
Другий додатковий асистент: Сергій БЕРЕЗКА (Київ)
Резервний арбітр: Володимир ЖАРИЙ (Павлоград)
Делегат: Володимир ЛІНКЕ (Харків)
Інспектор: Валерій АВДИШ (Сімферополь)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
1 Вр Україна ДОЛГАНСЬКИЙ Сергій 32 Вр Україна КАНІБОЛОЦЬКИЙ Антон
4 Зх Албанія ДАЛЛКУ Арменд 33 Пз Хорватія СРНА Даріо
5 Нп Україна СІЛЮК Сергій 27 Зх Україна ЧИГРИНСЬКИЙ Дмитро
7 Пз Україна ГРОМОВ Артем 38 Зх Україна КРИВЦОВ Сергій
10 Пз Сербія МАРКОСКІ Йован 6 Пз Україна СТЕПАНЕНКО Тарас
17 Зх Україна ЧЕСНАКОВ Володимир 13 Зх Україна ШЕВЧУК В’ячеслав
22 Пз Україна КУЦЕНКО Валерій 7 Пз Бразилія ФЕРНАНДІНЬО Роза
33 Зх Греція ЛАГОС Панайотіс 22 Пз Вірменія МХІТАРЯН Генріх
34 Зх Україна ТКАЧУК Євгеній 28 Нп Бразилія ТАЙСОН Барселлос
40 Зх Україна ПЕРДУТА Ігор 11 Нп Хорватія ЕДУАРДО
82 Пз Україна РЕБЕНОК Павло 9 Нп Бразилія АДРІАНО Луїс
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
12 Вр Україна НЕПОГОДОВ Дмитро 30 Вр Україна ПЯТОВ Андрій
2 Зх Україна МАТВЄЄВ Олександр 44 Зх Україна РАКИЦЬКИЙ Ярослав
8 Пз Україна БУДНИК Євген 95 Пз Україна СОБОЛЬ Едуард
11 Пз Україна КРИВОШЕЄНКО Іван 29 Пз Бразилія ТЕЙШЕЙРА Алекс
18 Нп Україна ЧИЧИКОВ Олексій 24 Пз Україна ГРЕЧИШКІН Дмитро
20 Нп Україна КУНЄВ Роман 3 Пз Чехія ХЮБШМАН Томаш
45 Зх Україна КУРЕЛЕХ Валерій 19 Пз Україна ГАЙ Олексій
 
Головні тренери
Україна Сергій СВИСТУН Румунія Мірча ЛУЧЕСКУ

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
19 goal.png АДРІАНО Луїс
ГРОМОВ Артем yellow_card.png 38
42 substitution.png ПЯТОВ Андрій
КАНІБОЛОЦЬКИЙ Антон
ПЕРДУТА Ігор yellow_card.png 43
ДАЛЛКУ Арменд yellow_card.png 54
ЛАГОС Панайотіс yellow_card.png 66
69 substitution.png СОБОЛЬ Едуард
ШЕВЧУК В’ячеслав
КРИВОШЕЄНКО Іван
СІЛЮК Сергій
substitution.png 70
71 yellow_card.png СТЕПАНЕНКО Тарас
БУДНИК Євген
КУЦЕНКО Валерій
substitution.png 76
КУНЄВ Роман
РЕБЕНОК Павло
substitution.png 82
87 substitution.png ГРЕЧИШКІН Дмитро
СТЕПАНЕНКО Тарас
89 yellow_card.png КРИВЦОВ Сергій

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

Новий етап для "Ворскли" і "Шахтаря"

Ворскла ― Шахтар
Полтава. Стадіон "Ворскла". Початок о 16.00
Пряма трансляція на каналі “Футбол”
Арбітр: Сергій Бойко (Київ)
Прогноз – 1:2

Приїзд донецького «Шахтаря» до Полтави – подія непересічна. На такі матчі зазвичай уболівальників збирається більше, ніж на інші та і полтавські футболісти на них налаштовуються по-особливому. Мотивації має вистачити і гірникам.

Матч Ліги чемпіонів у Дортмунді мало походив на достроковий фінал турніру, яким його хотів бачити головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу. Донецький суперклуб отримав дзвінкого ляпаса. Мабуть, більш дзвінкого, ніж свого часу невихід з групи. Донеччани були просто декласовані «Борусією». За таких умов сильним командам потрібен новий виклик, щоб, по-перше, привести у норму власний психологічний стан. А, по-друге, впевнено реабілітуватися перед власними уболівальниками. На стільки впевнено, на скільки це можливо у даній ситуації.

Так сталося, що календар у постдортмундський період підкинув у суперники гірникам полтавську «Ворсклу». Не виключено, що в Полтаву Луческу відрядить дещо експериментальний склад. Хтось може сісти на лавку у виховних цілях, комусь просто дадуть відпочити від євросезону. Тому не виключена поява у стартовому складі таких футболістів, як Каніболоцький, Кривцов, Соболь та Гречишкін.

«Ворскла» ж часів Миколи Павлова у домашніх матчах практично завжди чинила донеччанам серйозний опір, часто відбираючи в них дорогоцінні очки. Намітилася певна тенденція до покращення результатів у матчах з «Шахтарем». Однак, зберегти її Сергію Свистуну і його команді буде надзвичайно складно. Матч попереднього туру в Одесі показав, що «Ворскла» має доволі серйозні проблеми в атаці. Відіграти «на нуль» з «Шахтарем», звісно, можна. Але чи справиться з цим завданням полтавська оборона, яка тільки починає своє становлення (Пердута і Лагос дебютували в Одесі, а Даллку з Ткачуком не так багато відіграли разом у центрі захисту)? Плюс не останню роль буде відігравати правильний вибір складу на гру. В Одесі, принаймні, кілька футболістів повністю випали з гри. І якщо тоді це було компенсовано бажанням і самовіддачею інших футболістів, то в матчі з командою, яка є вищою за класом, цього може бути замало.

Нам же залишається наразі лише спостерігати за початком нового етапу в стосунках полтавського й донецького клубів, який буде відкритий недільним матчем.

Олександр ДАННИК

0:1. Політ нормальний!

У порівнянні з матчем в Одесі, у полтавчан не змінились ні стартовий склад, ні розстановка на полі, ні фізичні кондиції, ні бажання окремих виконавців. Примітно, що і заміни проводились тих же гравців, що йшли з поля в минулому турі. Як наслідок – виважений і послідовний курс призвів до такого ж результату – поразка 0:1.

Схоже, курс на омолодження складу прийнято чітко і безповоротно. Про це красномовно свідчить Пердута. Хоча багато що у Ігоря не виходить, але у бажанні йому не відмовиш. І хоча у пропущеному  на двадцятій хвилині є значна доля вини правого захисника, з зони якого робилася передача, та гравець не стане висококласним, доки не зробить жменю "своїх" помилок.

Усе інше стало логічним продовженням гри з "Чорноморцем". Експериментальний склад "Шахтаря" особливо уперед не йшов, а після забитого голу взагалі дозволяв полтавчанам надовго брати ініціативу у свої руки. Інша справа, що розпорядитися цим попереду було нікому.

Громов відзначався боротьбою, пресингом, активністю, але толку з подібної біготні було мало. Удари Артема жодних проблем для голкіпера гірників не несли. Хоча іншою думки Каніболоцький, який саме після зіткнення з умовним форвардом господарів змушений був залишити поле.

Сілюк додав у обережності у поводженні з суперником, але поки взаємодія з партнерами залишає бажати кращого. Важкувато виглядає Лагос. Із греком той випадок, коли професіоналізму і розуміння вистачає, а фізичних кондицій – ні.

Ребенку ще треба дуже добре попрацювати на тренуваннях, щоб вибити із своїх спогадів зручну харківську лавку. Куценко ж тримається виключно на вірі Свистуна у його здібності. Можна списати на новий колектив та звикання до ритму вищого українського дивізіону.

По грі у ворсклян можна відзначити старанність, зарядженість, бажання, слабке взаєморозуміння і не надто високу виконавську майстерність окремих виконавців. "Відмінна" трансферна кампанія призвела до того, що ні на полі, ні в запасі не знайшлося хоча б одного номінального форварда. Як наслідок – відсутність потенційно небезпечних ударів по воротах суперника. Нема ударів – нема голів. Черговий "сухий" матч полтавської атаки. Натомість дитяча помилка у захисті, коли Адріано на лінії воротарського майданчика встиг прийняти м’яч, випити кави, обробити кулю і відправити повз Долганського, змушує прихильників біло-зелених вкотре з похмурим поглядом спостерігати за черговою поразкою.

На черзі "Динамо", якому за будь-яку ціну необхідні залікові бали, потім пауза в чемпіонаті. Цей час є у тренерського штабу для виправлення помилок, підтягування кондицій і наведення ігрових зв’язків в окремих ланках. Часу і причин для відмовок все менше...

Віталій Сонікссон

Сергій Свистун: "Дивлюся в майбутнє з оптимізмом"

До наставника ворсклян у журналістів було чимало запитань на традиційній післяматчевій прес-конференції.

– Мені здається, що гра все ж таки була цікавою. Але є претензії до гравців: якось скуто трималися перші двадцять хвилин, але на це є свої причини. Лише друга офіційна гра для Ігоря Пердути, інших новачків, взагалі – шість нових футболістів в основі. Ніби на зборах награвали склад, але офіційні ігри й товариські – це зовсім різні речі. Але сказав гравцям спасибі за самовіддачу, все ж таки ми боролися до кінця. В нападі не все вийшло – це стосується не лише Громова, а усієї групи атаки. Не вистачало нам нахабства, агресії. Будемо працювати над цим.

– Скажіть, чи можна виграти у Шахтаря з одним ударом у рамку воріт?

– Я, мабуть, уже відповів на це питання. Агресії, націленості на ворота у нас поки що немає. Не встигають, не беруть ініціативу на себе ... Ми про це ж говорили в перерві: без ударів жодної гри виграти не можна.

– Оцініть дії ваших новачків.

– Та це півкоманди треба оцінювати. Лагос, хоч і помилився, але діяв непогано, працював і в підключеннях, і в організації атак. Сілюк випав спочатку, потім стало краще. Але ми від нього чекаємо більшого, як і від Ребенка, Куценка…

– Які перспективи у вашої команди у цьому сезоні?

– Я все ж таки дивлюся в майбутнє з оптимізмом. Потрібно награти цей склад, плюс влітку точково доукомлектоватися...

– А це буде ще у вищій лізі чи вже в першій?

– Я впевнений, що у вищій.

– Наскільки, на ваш погляд, пара Сілюк-Куценко краща за пару Кривошеєнко-Буднік?

– Ну, ви приходьте на тренування... Поки довіряємо цим людям.

– Після гри з Чорноморцем ви говорили, що створюєте нову команду. Скільки потрібно часу тренеру Свистуну, щоб побудувати команду для вирішення серйозних завдань?

– Будь-який тренер забажає побільше такого часу. Питання в тому, наскільки вистачить терпіння у керівництва. Я все ж просив часу до літа. Дадуть мені його – добре.

– Чого загалом не вистачає в грі Ворскли – агресії, нахабства, самовіддачі?

– На мій погляд, фізично команда готова, старалися. Не завжди поки що діють гравці так, як вимагаємо. Якщо це відбір, то він повинен бути колективний, а не по одному, якщо втікати в атаку – то чотири-п'ять гравців. Фронт робіт ще дуже великий.

Мірча Луческу: "У другому таймі довелося оборонятися"

Післяматчева прес-конференція наставника "Шахтаря"

– Здобути три очки на такому важкому полі – це відмінний результат. Після гри з Боруссією важливо було обов'язково перемогти в чемпіонаті. Я вдячний своїм гравцям, тому що за таких умов на перший план виходить не техніка, а самовіддача, відбір, боротьба, пересування – те, що ми і побачили сьогодні. Напевно, сьогодні була гра, невластива Шахтарю. Але самовіддачею я задоволений, враховуючи, що шість гравців ми поміняли після Боруссії, плюс ті, хто вийшов на заміни. Важливо в Полтаві завоювати три очки, оскільки тут складно грати, й інші команди теж їдуть без залікових пунктів. У першому таймі ми мали перевагу, грали краще, у другому таймі довелося більше оборонятися. Ми ж у свою чергу не використали кілька хороших контратак, приймали невірні рішення - причому ці рішення приймали гравці досвідчені, лідери команди. У таких умовах радий тому, що не дозволили супернику створити загрози біля воріт. Хоч і оборонялися часто на своїй половині поля, але при цьому не дозволяли суперникові підходити до штрафної.

– Як ви вважаєте, чи зможе Тайсон у майбутньому заграти так, як Вілліан, і замінити його?

– До нашої грі взагалі важко адаптуватися, незалежно від рівня і класу гравця. Тайсон лише піднімається до цього рівня, а Вілліан його досяг, хоча, хто пам'ятає, перші два роки він, в основному, виходив на заміну. Останні два роки він був саме таким, яким його і оцінили, коли продали до Анжі. Тайсон має гарні якості, але потрібно, щоб він їх реалізував. У Металісті він був гравцем швидкісним, використовував контратаки, а в нас зовсім інша гра. Він зобов'язаний і оборонятися, і постійно переходити від фази оборони до атаки.

– В якому стані Каніболоцький?

– Розсічення у нього повіка, потрібно зашивати. Йому могли влучити шипом в око і все було б набагато гірше. Сподіваємося, що обійдеться цим легким мікрострусом.

– Після Боруссії курсувало багато чуток про те, що ви йдете із Шахтаря, а потім з’явилися спростування. Проясніть ваше майбутнє.

– Ну, журналісти повинні щось писати... Не було у нас навіть таких розмов. Але це правда, що контракт цього літа закінчується. Та, може, це київська преса хотіла чогось від себе додати у цю історію.

Євген БРИЖ

Фото гри


22_20_vp-shd_01.jpg
Офіційна програма матчу

Погода