11.10.1990.
Зоря (Луганськ) - Ворскла (Полтава)
3 : 1


Друга ліга. Західна зона


Зоря 3 : 1 Ворскла
Зоря (Луганськ) Ворскла (Полтава)
11.10.1990. 19:00
38 тур
Стадіон: Авангард (Луганськ) . 4100 глядачів (вміст 22288)
Погода: штучне освітлення , Температура: 19ºC
Трансляція: ...
 
Суддя: Сергій ТАТУЛЯН (Київ)
Перший асистент: Олександр ГОРДІЄНКО (Дніпро)
Другий асистент: Віктор ГОЛОВКО (Дніпро)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
1 Вр Україна ЗОЛОТНИЦЬКИЙ Сергій 1 Вр Україна МОРГУН Олег
2 Пз Україна ВОЛОТЬОК Олег 2 Гравець відсутній у базі даних.
3 Зх Україна ФОКІН Ігор 3 Гравець відсутній у базі даних.
4 Зх Україна ЯРМОЛИЧ Сергій 4 Гравець відсутній у базі даних.
5 Зх Україна ТАРАСЕНКО Віталій 5 Гравець відсутній у базі даних.
6 Зх Україна БЄДНИЙ Володимир 6 Гравець відсутній у базі даних.
7 Пз Україна БЄЛІЧЕНКО Юрій 7 Гравець відсутній у базі даних.
8 Зх Україна ЗУЄНКО Микола 8 Гравець відсутній у базі даних.
9 Пз Україна КОЛЕСНИКОВ Юрій 9 Гравець відсутній у базі даних.
10 Пз Україна БУБЛИК Костянтин 10 Гравець відсутній у базі даних.
11 Пз Україна КОРОБЧЕНКО Олексій 11 Гравець відсутній у базі даних.
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
99 Пз Україна КУРБАТСЬКИЙ Дмитро 16 Вр Україна ВОРОБЙОВ Валерій
99 Нп Україна СТОЯНОВ Едуард  
99 Пз Україна КАРА-МУСТАФА Дмитро  
   
   
   
   
 
Головні тренери
Україна Анатолій КУКСОВ Україна Віктор ПОЖЕЧЕВСЬКИЙ

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
КОРОБЧЕНКО Олексій goal.png 6
БЄЛІЧЕНКО Юрій goal.png 22
ВОЛОТЬОК Олег goal.png 24
КУРБАТСЬКИЙ Дмитро
БЄДНИЙ Володимир
substitution.png 66
СТОЯНОВ Едуард
БУБЛИК Костянтин
substitution.png 74
КАРА-МУСТАФА Дмитро
КОРОБЧЕНКО Олексій
substitution.png 86

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

И мячи, и очки

Перед матчем "Зари" с полтавской "Ворсклой" тренерам луганчан предстояло решить трудную задачу. Четыре игрока основного состава - Севидов, Гусейнов, Малышенко и Андрощук пропускали этот поединок по разным причинам - травмы, удаление с поля, предупреждения. Поэтому и пришлось срочно дозаявлять Колесникова, главная задача которого заключалась в организации атак.
     

 

Заметим заранее, что молодежь, которая играла в основном составе и которая выходила на замену, довольно уверенно провела этот матч. Судьба поединка по существу уже решилась в первом тайме. Хозяева поля сразу же предприняли серию атак на ворота гостей. На 6-й минуте защита "Ворсклы" сыграла грубо против одного из нападающих "Зари". Арбитр назначил штрафной удар. Последовал навес на вратарскую площадку. Голкипер "Ворсклы" Моргун не успел выйти на перехват, и Коробченко в падении головой направил мяч в сетку ворот - 1:0.
     

 

На 22-й минуте сольный проход Беличенко также увенчался успехом. Обыграв двух защитников, форвард "Зари" заставил гостей второй раз начать игру с центра поля - 2:0. А прошло еще две минуты, и подобное сделал Волотек. Получив пас от Беличенко, наш земляк выиграл единоборство с защитой "Ворсклы" и довел результат до 3:0.
     

 

До конца первого тайма счет не изменился. Во втором наши ребята также имели преимущество. Но в завершающей стадии атаки допускали ошибки. Не смогла остановить проход полтавчанина Богданца и наша защита. На 55-й минуте матча он сократил результат. 3:1 - с таким счетом и победила "Заря".

"Ворошиловградская правда" (Луганськ), 1990 рік.

Три голи без форвардів

Перед грою тренеру "Зорі" А. Куксову довелося вирішувати складне тактичне завданнч. Через травму відсутній Севідов, через червоні та жовті картки не можуть грати Гусейнов, Малишенко, Андрощук. Команда, по суті, залишилася без нападу. Довелося зробити великі перестановки у складі і навіть запросити до команди її ветерана Ю. Колесникова.
     

 

І все ж перші п'ять хвилин луганчани нервували. Аж поки з'ясувалося, що супротивник не в кращій формі. Коробченко, випередивши товариша по команді (полтавські захисники взагалі прогавили цю передачу), красивим ударом головою відкрив рахунок. Потім гру на себе взяв досвідчений Беліченко. На 22-й хвилині він на великій швидкості пройшов від центру поля майже до воротарської і подвоїв рахунок. Потім він же затіяв якийсь слалом у штрафному майданчику гостей і, обвівши кількох гравців, віддав м'яч Волотьку. А той, здійснивши ще кілька фінтів, забив третій м'яч.
     

 

Від подальшого розгрому "Ворсклу" врятував голкіпер Воробйов, який замінив невдало діючого Моргуна. До того ж і "Зоря" аж надто заспокоїлася, чим негайно скористалися полтавчани. Усю другу половину першого тайму вопи безперервно атакували, і попрацювати довелося вже Золотницькому.
     

 

Після перерви гра вирівнялася. Але, коли Богданець покарав захисників "Зорі" за недбалість і забив гол, ініціатива знову перейшла до луганчан.
      

 

Наче забувши, що діють без штатних форвардів, футболісти "Зорі" закрутили біля воріт гостей справжній "хоровод", у якому взяли участь усі польові гравці. Полтавчани ніяк не могли розібратися і закрити десяток футболістів, що почергово брали на себе роль нападаючих, коли б не спортивне щастя та чудова гра Воробйова, рахунок зустрічі був би більшим.

"Молодогвардієць" (Луганськ), 1990 рік.

Довелося замінити воротаря

 

Непроста ситуація склалася для луганської "Зорі" перед 38-м туром чемпіонату країни з футболу серед команд західної зони другої ліги. З різних причин тренери не змогли виставити на матч з полтавською "Ворсклою" чотирьох гравців: у попередніх поєдинках судді показали загалом по дві жовті картки Малишенку й Андрощуку, Гусейнов заробив червону, а Севидов не зміг вийти на поле через травму. Одне слово, оголилася лінія нападу. Довелось кликати на допомогу ветерана "Зорі" Юрія Колесникова, який уже більше року сушив бутси на цвяху.
      

 

Колесников виступав у ролі центрфорварда. В лінії нападу діяли також молоді гравці Бублик і Коробченко. Їх активно підтримували півзахисники Беличенко та Бєдний. І вже на 6-й хвилині господарі поля добилися успіху: красивий гол забив головою Олексій Коробченко. "Зоря" продовжувала посилювати атаки і на 24-й хвилині на електротабло вже світилися цифри 3:0 на її користь. Спочатку Юрій Бєличенко, прорвавшись лівим флангом, несподівано і сильно пробив у правий нижній кут воріт, а через дві хвилини третій гол забив Олег Волотьок. Схоже було, що матч перетвориться в "битву під Полтавою", стане грою в одні ворота.
     

 

Однак тренери "Ворскли" вчасно замінили воротаря Олега Моргуна на молодого голкіпера Валерія Воробйова. Останній виявився па висоті. Більше голів полтавчани не пропускали. А самі, під час однієї з контратак, розмочили рахунок. Отже. "Зоря" перемогла - 3:1.
     

 

Одноособовим лідером знову стала "Даугава", в активі якої 46 очок. В армійців Одеси і "Карпат" - по 41, у "Спартака" з Нальчика, "Буковини" та тернопільської "Ниви" - по 43. На сьоме місце з 40 очками перемістилася луганська "Зоря".
     

 

Ігри 39-го туру - 18 жовтня. Луганська "Зоря" на виїзді зіграє з калініградською "Балтикою".

"Прапор перемоги" (Луганськ), 1990 рік.

Відступати нікуди

Матчі минулого 38-го туру чемпіонату СРСР серед команд західної зони відбулися під "диктовку" господарів. У двох поєдинках успіх був на .боці гостей (в тому числі й "Даугави", яка виграла в "Хіміка" й зберегла за собою лідерство), в одній зустрічі зафіксовано нічийний результат.

На жаль, вдруге підряд програли, виступаючи в гостях, обидві команди Полтавщини. "Ворскла" поступилася в Луганську "Зорі" (1:3). Причому, господарі поля вели в рахунку 3:0 уже до 22 хвилини. У другому таймі В. Богданець зумів відквитати один м'яч. І тільки. На більше у полтавців духу не вистачило.

"Кремінь" теж не зумів взяти бодай очко, на виїзді, програвши й у Могильові з таким же рахунком 1:2, як і перед цим у Луганську.

Тепер після 38 туру наддніпрянці скотилися нижче 10 рядка в турнірній таблиці, а "Ворскла" з 15 посунулася на 17, тобто ще на два щаблі вниз.

Куди ж відступати далі?

Наступний тур (39-й) завтра почнуть "Лорі" з "Карпатами", а решта команд зіграє свої матчі в четвер, 18 жовтня. "Кремінь" і "Ворскла" приймають вірменські команди відповідно "Лорі" і "Ширак", а 21 жовтня вони "поміняють" суперників. Фінішує чемпіонат 8 листопада. До кінця змагань залишилося усього-на-всього шість турів.

П.КАРНАУХ.
"Зоря Полтавщини" № 236 (17636), 13 жовтня 1990 року (субота).

І знову поразки

У четвер відбулися чергові матчі 37-го туру першості країни серед команд другої ліги Західної зони. Прикро, але обидва полтавських колективи знову зазнали поразок: "Кремінь" поступився в Могильові місцевому "Дніпру" з рахунком 1:2, а "Ворскла" луганській "Зорі" - 1:3.

Ці дві поразки відкинули ворскляни на сімнадцяте місце у турнірній таблиці. І, здається, у полтавців майже не залишилось шансів потрапити до десятки кращих команд.

А от "Кремінь" знаходиться на одинадцятій сходинці. Отже, є ще шанс продовжити боротьбу за вищу позицію.

Лідер Західної зони – ризька "Даугава" - перемогла в гостях гродненський "Хімік" - 1:0 і зберегла за собою перше місце. Цікавим був матч в Одесі, де зустрічалися місцеві армійці і львівські "Карпати". 2:0 на користь армійців. Тепер вони на другій сходинці, а львів’яни на третій.

"Комсомолець Полтавщини" № 123 (5124), 13 жовтня 1990 року (субота).

Фото гри



“Зоря” Луганськ – “Ворскла” (Чемпіонат СРСР. 1990. Друга ліга. Західна зона. 38 тур)

Погода