15.07.2012.
Ворскла (Полтава) - Кривбас (Кривий Ріг)
0 : 1


Прем'єр-ліга


Ворскла 0 : 1 Кривбас
Ворскла (Полтава) Кривбас (Кривий Ріг)
15.07.2012. 17:00
1 тур
Стадіон: Ворскла ім. Бутовського (Полтава) . 5500 глядачів (вміст 24795)
Погода: мінлива хмарність , Температура: 35ºC
Трансляція: Футбол 1 Футбол 1
 
Суддя: Сергій ДАНЬКОВСЬКИЙ (Київ)
Перший асистент: Андрій ЛІБСТЕР (Луганськ)
Другий асистент: Євген ДАНИЛЬЧЕНКО (Луганськ)
Резервний арбітр: Микола КРИВОНОСОВ (Київ)
Інспектор: Василь ПОПОВИЧ (Іршава)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
1 Вр Україна ДОЛГАНСЬКИЙ Сергій 55 Вр Україна ШТАНЬКО Артем
4 Зх Албанія ДАЛЛКУ Арменд 23 Зх Грузія ЛОБЖАНІДЗЕ Уча
2 Зх Україна МАТВЄЄВ Олександр 4 Зх Україна ШЕРШУН Богдан
17 Зх Україна ЧЕСНАКОВ Володимир 18 Зх Україна ПЕТРОВ Кирило
23 Зх Україна САПАЙ Вадим 5 Зх Україна ФЕДОРІВ Віталій
11 Пз Україна КРИВОШЕЄНКО Іван 28 Пз Словенія МАТІЧ Даріян
10 Пз Сербія МАРКОСКІ Йован 20 Нп Грузія КАНКАВА Джаба
5 Пз Україна КРАСНОПЬОРОВ Олег 24 Зх Азербайджан ПАШАЄВ Павло
77 Пз Україна ПІЧКУР Євген 88 Пз Україна ВАЛЄЄВ Рінар
9 Нп Україна БЕЗУС Роман 11 Пз Хорватія БАРТУЛОВІЧ Младен
27 Нп Албанія ЯНУЗІ Ахмед 8 Пз Росія САМОДІН Сергій
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
12 Вр Україна НЕПОГОДОВ Дмитро 91 Вр Україна ІВАНЕНКО Ігор
8 Пз Україна БУДНИК Євген 3 Зх Україна СЕРДЮК В'ячеслав
22 Зх Україна ЗАПАДНЯ Артур 15 Пз Україна ДЕДЕЧКО Денис
34 Зх Україна ТКАЧУК Євгеній 86 Нп Україна АНТОНОВ Олексій
7 Пз Україна ГРОМОВ Артем 9 Пз Чехія ЄСЛІНЕК Іржі
18 Нп Україна ЧИЧИКОВ Олексій 17 Пз Нігерія БАБАТУНДЕ Міхель
20 Пз Україна МІЛЬКО Вадим 93 Нп Україна БОХАШВІЛІ Євген
 
Головні тренери
Україна Вадим ЄВТУШЕНКО Україна Олег ТАРАН

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
МАРКОСКІ Йован yellow_card.png 44
46 substitution.png ЄСЛІНЕК Іржі
ПАШАЄВ Павло
50 yellow_card.png МАТІЧ Даріян
ЯНУЗІ Ахмед yellow_card.png 64
ЧЕСНАКОВ Володимир yellow_card.png 66
68 yellow_card.png ЄСЛІНЕК Іржі
ЧИЧИКОВ Олексій
КРИВОШЕЄНКО Іван
substitution.png 73
75 substitution.png АНТОНОВ Олексій
САМОДІН Сергій
МІЛЬКО Вадим
МАРКОСКІ Йован
substitution.png 77
БУДНИК Євген
ПІЧКУР Євген
substitution.png 80
81 substitution.png СЕРДЮК В'ячеслав
ФЕДОРІВ Віталій
ДОЛГАНСЬКИЙ Сергій red_card.png 85
88 goal.png АНТОНОВ Олексій
89 yellow_card.png ВАЛЄЄВ Рінар

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

Чи зламає Євтушенко традицію Павлова?

Ворскла - Кривбас
15 липня. Полтава. Стадіон "Ворскла". Початок о 17.00.
Пряма трансляція на каналі "Футбол".
Прогноз - 2:1.

Полтавська команда входить у новий сезон із новим головним тренером, трохи зміненим складом, та, сподіваємося, з новими амбіціями та завданнями. Ми всі звикли до імпульсивного і непередбачуваного Павлова. І чотири з половиною роки, які працював Микола Петрович у Полтаві, не були марними. Павлов підняв планку для "Ворскли" вже достатньо високо і опускати її аж ніяк не хотілося б. Тому сподіваємося, що Вадим Євтушенко продовжить кращі переможні традиції свого попередника і "Ворскла" зможе найближчим часом досягти нових вершин. Отже, 15 липня біло-зелена команда відкриває нову сторінку своєї історії.

За часів Павлова у ворсклян, на жаль, сформувалася неприємна традиція - неодмінно програвати перший домашній матч нового сезону. Так було в сезоні 2008/09, коли "Ворскла" вдома поступилася луганській "Зорі" - 0:1. 2009 року наша команда програла 1:2 львівським "Карпатам", 2010-го - маріупольському "Іллічівцю" - 1:3, а 2011-го - "Олександрії" - 0:1. Хоча і до Павлова земляки теж не відрізнялися переможним характером у дебютному домашньому поєдинку: дві нічиї 2005 та 2007-х років - усе, чим ми маємо хвалитися...

Востаннє "Ворскла" виграла стартовий домашній поєдинок рівно вісім років тому - 15 липня 2004-го. Тоді дебют на тренерському містку Володимиру Мунтяну вдався на всі сто відсотків! Команда, зліплена нашвидкоруч, розгромила столичний "Арсенал" - 3:0. Наразі Євтушенко може не тільки поламати неприємну традицію свого попередника Павлова, але й вперше за стільки років нарешті перемогти в першому домашньому матчі сезону.

Криворізький "Кривбас", як і "Ворскла", перед новим сезоном теж зазнав чималих змін. Команду очолив добре відомий усім Віталій Кварцяний, який наважився очолити колектив після весняного провалу, коли "Кривбас" не зміг в другій частині минулого сезону виграти жодного матчу. Але перебування Кварцяного в Кривому Розі виявилося не досить тривалим. За кілька днів до матчу в Полтаві він зібрав речі і поїхав додому до Луцька. Подейкують у нього винекли сурйозні суперечки з президентом клубу Олександром Затулком. Щоправда, керівництво "Кривбасу" швидко знайшло йому заміну в вигляді Олега Тарана - тренера, з яким пов'язані усі найбільші перемоги "Кривбасу" за останні 10-15 років. Керівники клубу очікують від нового-старого тренера перемог, аби виправити дещо зіпсований імідж команди.

Цікаво, що в тренерському штабі ще за Кварцяного певний час працюв тренером Василь Сачко, який нещодавно попрощався з ворсклянами та закінчив кар'єру гравця. Але як стало відомо, після того як клуб залишвив Кваряцний, керівництво "Кривбасу" попросило Василя написати заяву про звільнення. 

Цього року обидві команди, що цікаво, вже відкривали між собою офіційні матчі 2012 року. У Полтаві тоді перемогу святкувала "Ворскла" - 2:1, а в першому колі гра в Кривому Розі закінчилася нульовою нічиєю. А в сезоні 2010/2011 років команди обмінялися домашніми перемогами - 3:0 у Полтаві, та 1:0 у Кривому Розі. Загалом же востаннє "Кривбас" перемагав на полі "Ворскли" 12 років тому 200 року - 0:1.

Безус пропускає, "Ворскла" програє

Традицію програвати в першому домашньому матчі Вадим Євтушенко не порушив. "Ворскла" програлав у драматичній розв'язці матчу, залишившись в десятьох, без воротаря і з Безусом у воротах, який змушений був капітулювати після удару Антонова зі штрафного

Після феєричних поєдинків Євро-2012 нарешті стартували і внутрішні протистояння. Контраст окремих матчів досить промовистий. От і у Полтаві відкрили футбольний сезон команди, які чи не найбільше зазнали потрясінь у літнє міжсезоння.

Вадим Євтушенко ніяк не може сконцентруватися повністю на роботі з сформованим колективом. Тренеру доводиться вирішувати питання "відступників" Селіна та Курилова, знаходити правильні слова мотивації для Безуса, ламати голову над процесом підтягування форми новачками, тримати пульс формування нового мікроклімату в роздягальні, приймати рішення щодо стартового складу і ще й виконувати основну задачу – пояснювати принципи власної концепції гри футболістам і шукати ефективні ігрові зв’язки. Та ще задачка, враховуючи, що й повноцінно на усіх гравців керманич розраховувати не може – не встигли опрацювати трансферні документи Лієтави, лазарет також не пустує.

На тлі усіх нюансів задачі Тарана взагалі за межами нормального розуміння – нового-старого керівника "Кривбасу" представили чи не за добу до гри. Реалії українського футболу. І сміх, і гріх.

Стартовий склад полтавчан майорів новими іменами. Місце в воротах залишилось за Долганським. Правий фланг також без змін – Даллку та Кривошеєнко підтвердили свій професіоналізм. Лівий край сяяв незнайомими обличчями – Сапай та Пічкур отримали свій шанс. Місце в обороні наставник довірив Матвєєву та Чеснакову, а центр поля віддав Краснопьорову, Маркоскі та Безусу. На позиції форварда виступив Янузі.

Незважаючи на тридцятишестиградусну спеку, команди розпочали бадьоро. Чи то виконання гімну так подіяло, чи прагнули відразу розвіяти песимістичні прогнози експертів щодо долі колективів у підсумковій таблиці чемпіонату. Особливої небезпеки однак створити не вдавалося нікому. Напівмоментами в середині тайму відзначились Маркоскі (вище воріт) та Бартуловіч (удар зі штрафного накрив Долганський). Ще розбурхав глядачів Петров, двічі стріляючи з дальньої дистанції – кутовий і вище. Більшого витиснути так і не вдалося. Під завісу тайму попередження отримав Маркоскі, який запам’ятався своїм старанням і самовідданими підкатами.

Схоже, у роздягальні тренери добряче "накачали" своїх підопічних, бо розпочалася друга половина у своєрідних гойдалках. Вже за п’ять хвилин великодушно пробачив господарів Єслінек – чех перекидав голкіпера з лінії штрафного майданчика, але м’яч розминувся з воротами. Відповідь Безуса змусила попрацювати Штанька – Роман продрався на лівому фланзі через захисників і підступно зарядив у ближній кут. Воротар встиг зреагувати.

Далі був сплеск грубощів, який довелось гамувати гірчичниками Даньковському, потім період замін, коли тренери підсилювали атакуючі ланки своїх команд. У "Ворскли" вийшли Будник, Чічіков та Мілько. Знав би Євтушенко, чим обернеться його прагнення досягти успіху... На 83-й хвилині жахливої помилки в центрі поля припустилися захисники полтавчан, дозволивши невгамовному Єслінеку вискочити на побачення з голкіпером. Долганський робив що міг – встиг навіть вийти із штрафного майданчика, щоб не було пенальті. Але – фол останньої надії, вилучення і небезпечний стандарт. А замін то нема. Відповідальність узяв на себе Безус, ставши у осиротівшу рамку. Наче й правильно побудував новоспечений кіпер стінку, але дуже вже сильним і точним виявився удар Антонова – 0:1.

До фінального свистка Роман ще встиг врятувати команду після удару Бартуловіча, пару разів перервав подачі у свої володіння, та втомлені ворскляни підтримати Безуса не змогли. Останній реальний шанс втратив "центрфорвард" Чеснаков, не зумівши переграти Штанька. Шалена розв’язка нічийного матчу з присмаком неприємної поразки.

Залишається лише підтримати Вадима Євтушенка – роботи у нього ще дуже багато. Але варто розуміти – процес перебудови команди лише розпочато. І, як показала гра, буде він болісним і важким. Запасаємось терпінням і надією...

Віталій Сонікссон

Вадим Євтушенко: "До наступної гри з "Волинню" буде підсилення"

Післяматчева прес-конференція наставника ворсклня Вадима Євтушенка.

- Складно сказати однозначно, що сьогодні не вийшло. Не вийшло створювати постійний тиск на лінію оборони. На мій погляд, наші центральні півзахисники недостатньо вдало вели боротьбу. Ми програвали підбори, це позначилося у моменті, коли не змогли поборотися за м'яч і і гравець суперника вивів сам на сам із Долганським свого партнера. На флангах у нас виходило непогано, але для перемог у таких матчах центр півзахисту повинен грати більш агресивно.

- Як оцінюєте гру дебютантів?
- Ми не можемо виставити претензії Сапаю чи Пічкуру, вони зіграли непогано, старанно. Може, ККД був недостатньо високий у фазі завершення. Але через їх фланг нам Кривбас нічого і не створив.

- Чому вирішили вибрати Безуса для того, щоб поставити його в ворота?
- Він сам себе обрав. Даллку виявив бажання стати в рамку, але ми упустили цей момент. Просто Рома сказав, що краще залишити захисника, ніж нападника в такій ситуації. Але я не знаю, хто з них кращий воротар. Ромі завадила недосвідченість, йому просто потрібно було зайняти свій кут. Звинувачувати його я не можу.

- Що думаєте про сьогоднішній суддівстві?
- Я дотримуюся думки, що не варто обговорювати суддів. Будь-якому тренеру здається, що на його команду тиснуть. Не скажу, що цей рефері «тиснув», але пару моментів він не свиснув на нашу користь, давав грати довше в моментах, де збивали наших. Але він не вплинув на хід гри.

- Що з передматчевої установки ваші гравці реалізували?
- Не вийшла гра через середину поля. Не змогли за допомогою опорних півзахисників підійти ближче до штрафної, щоб створити тиск. Через фланги виходило, але підбирань ми трохи виграли. Обидві команди були млявими.

- Як скоро ми побачимо Лієтаву?
- Документи його надійшли, він вже готується. Але я не можу сьогодні дорікнути Янузі, він старався і зіграв краще, ніж в контрольних іграх. Ми не змогли дати йому підтримку в центральній зоні, це стосується Безуса і Маркоскі.

- Чи складно приходити на місце успішного тренера і чи відчуваєте моральний тиск у зв'язку з цим?
- Я про це не думаю. Я прийшов і працюю. Розумію, що Павлов став тут легендою, але часи змінюються. Це вболівальники більше "мусолять" цю тему і відправляють Ворсклу в першу лігу. Це неправильно, ми будемо працювати. Плюс до наступної гри з Волинню буде підсилення, ми багатьох гравців сьогодні не задіяли.

- Прокоментуйте ситуацію з Куриловим та Селіним?
- Вони травмовані на сьогоднішній день, тому не грали. Селін порізав ногу, купаючись у Ворсклі. Шви вже зняті, він тренується. Курилов отримав травму на зборах з Шахтарем, у нього досі болить голеностоп.

Олег Таран: "В українському футболі такі дива творяться..."

В.о. наставника Кривбасу Олег Таран прокоментував матч проти Ворскли.

- Перша гра - хвилювання було присутнє в обох команд. В'язка була гра, моменти були у нас і у них, але нам пощастило забити.

- Чим керувалися, виставляючи гравців на склад, адже ви навіть не всіх знаєте?
- Я ж і не йшов з футболу, я в ньому працюю. Знаю хлопців за телевізійнимы трансляціями, так що люди, які були в оптимальному стані, і вийшли на поле. Ми знали, що позиція Пашаєва була проблемною, це була його перша гра після тривалої перерви. Але що нам залишалося робити? На жаль, трапився форс-мажор...

- Які конкретні завдання поставлені перед вами?
- Я не знаю, що це не обговорювали. Говорити щось складно. До кінця навіть не знаєш, в якому фізичному стані знаходяться гравці. За добу це визначити нереально. У нас в українському футболі такі дива творяться...

 

Фото гри


Ворскла - Кривбас (Чемпіонат України. 2012-2013. Прем'єр-ліга. 1 тур)

Офіційна програма матчу

Погода